moderkaka

Planer på skyskrapa i Borås – så här skulle det kunna se ut

Posted in Allmänt, Nyheter by kaptenkrut on november 22, 2009

Förslaget är i sin linda och har ännu inte presenterats för de ledande politikerna i kommunen. Men i går avslöjades planerna på ett höghus med studentlägenheter vid Allégatans slut intill Pinocchio.

Det är arkitekten Alessandro Ripellino på Rosenbergs arkitekter i Stockholm som har tagit fram ett förslag för AB Bostäder. I går presenterade han idén vid ett seminarium som byggnadsnämnden arrangerade för politiker, tjänstemän och andra intresserade.

I december skall skisserna presenteras för de ledande kommunpolitikerna och sedan vidtar diskussionerna om det går att utveckla idén.
Det var när kommunstyrelsen gav AB Bostäder i uppdrag att bygga studentlägenheter som man började fundera kring en studentskrapa intill Pinocchio. Diskussionerna har sedan fortsatt med Alessandro Ripellino som nu skissat på en lösning.

Det handlar om 175 lägenheter i ett 30 våningar högt hus. Höjden på huset blir mellan 85 och 90 meter. Det höga huset byggs ihop med en nedre del där man kan ha restauranger, bar, utställningslokaler och konferensmöjligheter.

– Jag har illustrerat en vision, säger Alessandro Ripellino. Det här är väldigt tidigt och det jag visar är inte helt rätt.

Han ser höghuset som ett landmärke för staden, som markerar en viktig punkt i stadsnätet.

– Det är viktigt att Pinocchio får vara i fred och ha sin skulpturpark. Huset placeras strategiskt i ett nordligt läge så det skuggar så lite som möjligt. De breda sidorna riktas ut mot staden.

En idé är att man i den nedre delen av fasaden gjuter in tegel i betongelementen så det påminner om ett tygmönster.

– Detta som kontrast till det glasade, säger Alessandro Ripellino. Det blir en skön karaktär, nästan krackelering åt fasaden.

Sven Liljegren, vd för AB Bostäder, ser huset som ett landmärke som binder ihop Allégatan och Österlånggatan.
Om huset kommer att byggas menar han att det är osäkert om det blir studentlägenheter i hela huset, man kan också tänka sig vanliga lägenheter.

– Dessutom skall huset vara rimligt att producera.

Även stadsarkitekt Tomas Rossing tror på en mix av studentlägenheter, hyresrätter, bostadsrätter och andra lokaler om huset blir verklighet..

– Det blir dyrt att bygga, 30 000 till 35 000 kronor per kvadratmeter, men skulle säkert ha stort värde för Borås. Vi skulle få ett landmärke av hög klass.

– Det är en väldig utmaning, men jag tror det blir verklighet.

www.bt.se

Tagged with: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: